In ultima perioada, Romania, la fel ca multe alte tari din Europa, s-a confruntat cu scumpiri semnificative ale energiei electrice si ale gazelor naturale. Aceste cresteri de preturi au fost influentate de mai multi factori, inclusiv volatilitatea pietelor internationale de energie, cresterea cererii globale si fluctuatiile in aprovizionarea cu gaze naturale. Situatia geopolitica, inclusiv tensiunile din regiuni cheie producatoare de energie, a avut, de asemenea, un impact asupra preturilor.
Scumpirile au pus o presiune suplimentara asupra gospodariilor si afacerilor, crescand costurile operationale si afectand bugetele familiilor. Guvernul roman a implementat masuri pentru a atenua impactul acestor cresteri asupra consumatorilor vulnerabili, inclusiv prin introducerea cardului de energie, care vizeaza ajutorarea celor mai afectati de cresterea preturilor la energie.
Aceste evolutii au determinat, de asemenea, o discutie mai larga despre securitatea energetica, diversificarea surselor de energie si necesitatea accelerarii tranzitiei catre surse de energie regenerabila pentru a reduce dependenta de combustibilii fosili si a asigura o stabilitate mai mare a preturilor pe termen lung.
Masura aceasta de sprijin venita de la Uniunea Europeana asigura un sprijin financiar persoanelor vulnerabile, persoanelor care au probleme financare constant si sunt incadrate intr-o forma de ajutor social.
Ce este cardul de energie?
Cardul de energie este un instrument financiar pus la dispozitie de statul roman pentru a ajuta cetatenii sa faca fata cresterii preturilor la energie. Acesta este destinat sa sprijine persoanele vulnerabile sau pe cele care se confrunta cu dificultati financiare in a-si achita facturile la energie electrica si/sau gaze naturale.
Mai exact, cardul de energie este un ajutor in valoare de 1400 lei ce se distribuie in 2 transe egale, in valoare de 700 lei fiecare. Prima transa a fost incarcata in luna Februarie 2023 iar cea de-a doua a fost in luna Septembrie 2023.
Care sunt conditiile de acordare a cardurilor de energie si cine poate beneficia de cardurile de energie?
Beneficiarii pot fi doar persoanele vulnerabile care se incadreaza in anumite criterii. Mai exact vorbim de persoane care sa fie:
O persoana care se incadreaza in mai multe categorii din tabelul de mai sus va primi o singura data cardul de energie.
Daca mai multe persoane care se incadreaza in tabelul de mai sus domiciliaza la un singur loc de consum, se va acorda un singur ajutor pe acel loc de consum.
Pentru calculul de 2000 lei/persoana se vor lua in calcul si persoanele care nu se incadreaza in tabelul de mai sus dar care locuiesc la acelasi loc de consum. De exemplu, daca o nepoata sta cu bunicul care se incadreaza in tabelul de mai sus, la calcul se va pune si venitul nepoatei. Daca media pe persoana din acea gospodarie depaseste 2000 lei, atunci nu va putea beneficia de cardul de energie.
Carduri de energie – cum platesc facturile
Acest ajutor poate fi folosit pentru plata datoriilor curente sau restante la energie, indiferent de tipul acestora: gaze, energie electrica, lemne pentru foc, butelie, pacura sau alte materiale de incalzire. Se pot utiliza doar pentru FACTURI emise sau documente justificative prin care se dovedeste datoria sau restanta fata de furnizor sau o dovada de la asociatia de proprietari.
Cum pot intra in posesia cardului de energie?
Persoanele care se incadreaza in aceste criterii trebuie inscrise la primaria de care apartin si sa se anunte Posta Romana. Aceste carduri de energie sunt alocate prin Posta Romana si se trimit fizic la domiciliul persoanelor incadrate, cu confirmare de primire. In situatiile in care o persoana care nu se incadra initial in acest ajutor devine eligibila (ii scade venitul pe locuitor din gospodarie), acesta va putea primi in transa a doua diferenta de 700 lei pentru plata facturilor de energie.
Nu am primit cardul de energie – ce pot face
Ei bine, daca in realitate te incadrezi in cel putin un criteriu din tabelul de mai sus si nu ai primit cardul, trebuie sa te adresezi primariei de care apartine locul de consum. Sunt situatii in care sunt trecute si alte persoane ca locuitori ai aceluiasi domiciliu si venitul acestora se aduna la calculul pe gospodarie. Daca in realitate acestea nu locuiesc acolo, te adresezi primariei si se face ancheta sociala si se va trimite catre Posta Romana. Daca se constanta ca esti eligibil atunci vei primi cardul de energie.
Cum platesc cu cardul de energie
Ca la orice plata a unei facturi, plata se poate face atat fizic cat si online. Plata fizic se face la orice oficiu al Postei Romane sau la postasul din zona locuintei. Pentru a plati prin Posta Romana trebuie sa faci urmatoarele:
- Se plateste prin mandat postal factura catre furnizorul de energie
- Se primeste de la posta dovada platii cu informatiile: valoare plata, datele furnizorului catre care s-a facut plata si suma ramasa disponibila pe card pentru alte plati.
Documente sunt necesare pentru plata cu cardul de energie
Pentru a plati o factura de energie trebuie sa prezinti in original cardul de energie, cartea de identitate si factura de la furnizor sau documentul justificativ de datorie/restanta fata de furnizor.
Cum platesc online cu cardul de energie
Plata se face foarte simplu, accesand linkul Postei Romane https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html . De aici ai 2 variante de alege: direct catre furnizor sau catre asociatia de proprietari/locatari. In ambele situatii trebuie sa treci denumirea furnizorului sau CIF, codul cardului de energie si CNP-ul persoanei pe numele careia s-a emis cardul de energie.
Dupa bifarea casutelor “sunt de acord” si “nu sunt robot” vei fi directionat catre o pagina unde trebuie sa selectezi daca esti imputernicit sau direct beneficiar dupa care trebuie sa incarci 3 fisiere: poza cu cardul de energie, poza cu cartea de identitate si documentul justificativ pentru datoria existenta (factura de la furnizor).
Ce sume nu se pot achita cu cardul de energie?
Daca ai o factura direct de la furnizorul de energie iar pe acea factura ai sume ce reprezinta rate la centrala sau sume pentru revizii tehnice, acestea nu intra in bugetul alocat pentru compensare. Va trebui sa scazi acea suma din valoarea facturii si apoi sa completez suma ramasa. Doar acea suma va fi compensata, altfel vei primi refuz la plata.
Daca valoarea facturii este mai mica decat soldul disponibil, vei completa valoarea facturii (fara valorile ce nu se pot achita cu acest card de energie). Daca valoarea facturii este mai mare decat soldul ramas pe cardul de energie, vei completa doar soldul ramas, urmand sa achiti doar diferenta.
Pot retrage bani in numerar de pe cardul de energie?
Aceste carduri au fost emise special cu scopul de a fi achitate datoriile pentru energie direct catre furnizor. In situatiile exceptionale in care sumele nu au fost cheltuite pentru aceste facturi pana la data de expirare a cardurilor se poate solicita retragerea diferenti de la casieriile Postei Romane, dar in anumite conditii.
Retragerea banilor cash de pe cardurile de energie emise de Posta Romana pentru compensatii financiare este posibila sub anumite conditii impuse de catre statul Roman. Se pot retrage in numerar sumele neutilizate de pe cardurile de energie, dar trebuie sa respecte anumite criterii si termene stabilite prin ordonante de urgenta ale Guvernului Romaniei.
Pentru a retrage banii cash, beneficiarii trebuie sa prezinte la orice oficiu postal cardul de energie valabil, actul de identitate si documentele justificative emise pana la 15 martie 2024, care sa dovedeasca achizitionarea de exemplu de lemn de foc pentru incalzire. In cazul in care domiciliul sau resedinta beneficiarului difera de cel inscriptionat pe card, este necesar sa se prezinte si contractul de furnizare a lemnului de foc.
Valabilitatea cardurilor de energie
Cardurile de energie distribuite in cadrul programului national sunt valabile pana pe 31 martie 2024. Aceasta este perioada limita in care beneficiarii pot folosi aceste carduri pentru a achita diverse cheltuieli legate de incalzire.
De asemenea, se ofera posibilitatea de a retrage sumele necheltuite in forma de bani cash direct de la ghiseele postale, pana la aceeasi data de 31 martie 2024. Aceasta optiune se adreseaza celor care nu si-au cheltuit in intregime suma disponibila pe card, urmand procedurile stabilite si prezentand documentatia adecvata.
Sunt situatii foarte multe in care nu stim sa facem economie la energie. Sunt mici trucuri pe care le putem face fiecare in casa noastra pentru a putea scadea consumul de energie electrica, in acelasi timp fara sa limitam confortul.