Indiferent de cat de perfect este executat machiajul, de mana unui specialist si cu produsele profesionale, cel mai bine se va aseza pe un ten sanatos si curat. Ingrijirea tenului reprezinta o rutina zilnica.
Demachierea, curatarea si hidratarea sunt pasii esentiali pe care nu trebuie sa ii omita nicio doamna sau domnisoara care isi doreste sa aiba o piele a fetei tonifiata si tanara cat mai mult timp. Produsele de infrumusetare ajuta tenul si il protejeaza de factorii nocivi externi, insa este nevoie si de o ingrijire corespunzatoare si un stil de viata echilibrat.
Se intampla insa, ca in ciuda atentiei sporite pe care o acordam tenului, sa ne confruntam cu afectiuni dermatologice care sa ne dea batai de cap. Acneea este una dintre ele. Desi este specifica perioadei pubertatii, ea poate sa apara in orice moment, nu doar in adolescenta. O recunosti destul de simplu: un ten inflamat, cosuri, exces de sebum si aparitia punctelor negre, care netratate corespunzator pot duce in timp la o acnee severa.
De la bun inceput trebuie sa clarificam faptul ca desi este usor de recunoscut, acneea poate fi de mai multe tipuri si poate fi cauzata de mai multi factori. Ea trebuie tratata imediat si de aceea indicat este sa alegi cea mai buna crema pentru acnee in functie de situatia cu care te confrunti.
Crema potrivita in functie de tipul de acnee
Cosurile pot aparea ca urmare a unei reactii la un produs cosmetic, caz in care trebuie sa depistezi la timp ce anume a determinat aparitia acneei si sa renunti definitiv la a mai utiliza produsul respectiv. In aceasta situatie, daca vei curata tenul foarte bine si vei utiliza o crema pentru acnee cu o compozitie usoara, vei scapa mai usor de problema.
Acneea poate fi declansata si de expunerea indelungata la factori externi. Sa luam de exemplu anotimpul estival. In dorinta de a obtine un bronz perfect, multe dintre noi facem greseala de a ne expune excesiv la soare. In acest caz, pielea sufera si daca nu folosim produsele corecte, razele solare in combinatie cu praful din atmosfera, poluarea si cu accelerarea productiei de sebum, pot duce la aparitia unei forme de acnee. Sa nu uitam ca lipsa protectiei si efectul razelor ultraviolete pot provoca si pete solare, dar pot declansa si alte afectiuni mult mai grave cum este cancerul de piele.
Daca te confrunti deja cu primele doua probleme ale tenului, solutia ar fi sa folosesti o crema pentru acnee si pete. Efectul ei este dublu. Pe de o parte calmeaza inflamatia pielii si opreste evolutia acneei si de pe alta parte accelereaza procesul de vindecare. Unele produse cosmetice contin si vitamina C, care ajuta la refacerea tenului, reduce petele si ofera luminozitate, dar contribuie si la stimularea productiei de colagen.
Un alt tip de acnee este cel provocat de un stil de viata nesanatos si stres. Consumul exagerat de hrana fast-food, lipsa miscarii, traversarea unor perioade cu o puternica incarcatura emotionala pot duce la aparitia cosurilor pe fata.
Daca e doar ceva temporar, o crema pentru acnee buna te va scapa de ele in scurt timp. Cum iti dai seama ce tip de crema ti se potriveste? In aceasta situatie cele care au in continut acid salicilic te vor ajuta sigur. Incearca sa optezi pentru o crema fara parabeni, parfum sau alcool pentru a reduce cat mai mult inflamatia. Aceste produse cosmetice mai mult incarca tenul si il pot agresa inutil. Scopul tau este sa hidratezi tenul, sa reduci secretia de sebum si sa eviti cremele care blocheaza porii. Pielea trebuie sa respire.
Am lasat in ultima categorie acneea provocata de factori interni, de predispozitia genetica sau influenta hormonilor. De ce? Pentru ca nu este la fel de usor de combatut si necesita si un suport medical, vizita la dermatolog si un tratament adecvat. Brandurile de cosmetice au tratat aceasta situatie in mod special prin lansarea unor produse care sa imbine aspectul cosmetic si cel medical.
Perioada menstruatiei, dezechilibrele hormonale, afectiunile ginecologice sau endocrine sunt doar cateva dintre cauzele acneei severe. Ea se trateaza pas cu pas, iar in unele cazuri este nevoie de o crema pentru acnee cu antibiotic si de un tratament aditional.
Niciunei femei nu-i place sa vada in oglinda un ten plin de cosuri, dureros, inflamat si pe care sa-si doreasca sa-l ascunda sub straturi groase de fond de ten si pudra (de altfel, nu este recomandat sa aplicati produse cosmetice in mod excesiv si repetat pe un ten acneic, nu veti obtine decat agravarea afectiunii).
Dincolo de problema estetica, vorbim si de o componenta importanta legata de propria sanatate si de zdruncinarea increderii in sine si confruntarea cu diferite complexe. O varianta foarte utilizata si recomandata si de unii dermatologi este crema cu retinol pentru acnee.
Inainte de a o achizitiona, daca nu o faci la recomandarea medicului, trebuie sa stii ca aceasta crema pentru acnee poate da si reactii adverse. De altfel, nu orice organism tolereaza acest tratament. Cum actioneaza? Retinolul patrunde mai adanc in straturile pielii si actioneaza prin indepartarea celulelor moarte. Odata ce porii sunt deschisi, incepe etapa de vindecare si de refacere a pielii.
Crema cu retinol pentru acnee este indicata mai ales atunci cand cosurile se formeaza sub piele. Spre deosebire de cele de la suprafata pe care produsele actioneaza mai rapid, cele sub piele nu pot fi asa usor tratate fara a leza pielea. Este nevoie si de geluri exfoliante si unele persoane apeleaza si la peeling chimic. Mare atentie la aceste proceduri.
Au fost situatii in care doamne sau domnisoare care au folosit cea mai buna crema pentru cosuri care avea in compozitie retinol s-au trezit cu o adevarata „explozie acneica” pe ten. Uneori poate fi o reactie normala, toate cosurile de sub piele fiind astfel eliminate si este urmata de vindecare si reducerea acneei.
Alteori este considerata o reactie adversa si trebuie sa intrerupeti imediat folosirea solutiei sau a cremei. Si in ceea ce priveste peeling –ul chimic, nu putine au fost cazurile de eczeme sau senzatia de „arsura”. Important este sa consultati un medic dermatolog inainte de a opta pentru o varianta de tratament.
- Acizi AHA, BHA si PHA
- Ten normal si gras
- Unisex si orice varsta
Pentru pielea predispusa la acnee, aceasta ar fi o solutie foarte buna. Calmeaza si hidrateaza pielea. Cu ajutorul acizilor pe care ii contine ca si ingrediente dizolva impuritatile ce blocheaza porii si elimina celulele moarte de la suprafata pielii. Totodata niveul de hidratare cu ajutorul PHA devine unul optim iar pielea devine luminoasa si curata. Se poate folosi pe orice tip de piele avand nivelul scazut al PH-ului.
Extractul de Centella Asiatica este ingredientul minune ce calmeaza imediat pielea ce a devenit reactiva din cauza stimulilor si ii reda sanatatea.
- Pentru tenul gras cu tendinta acneica
- Reduce secretia de sebum
- Acid salicilic de origine naturala
O crema de ingrijire zilnica Vichy Normaderm ce ese recomandata tenului gras cu tendine acneice. Aceasta reduce imperfectiunile pielii si in acelasi timp regenereaza piele si ii intareste bariera protectoare naturala a acesteia.
Hidrateaza si protejeaza pielea pe intreaga durata a zilei datorita ingredientelor dermatologice active naturale, Acid Salicilic si Acid Hialuronic. Pentru a avea rezultatele promise trebuie sa se urmeze recomandarile inscriptionate pe ambalaj.
- Lotiune de fata
- Toate tipurile de ten
- Reduce producerea sebumului
- Anti puncte negre
Aceasta lotiune de zi pentru fata este solutia perfecta indiferent de tipul tenului pe care il ai si doresti o ingrijire corecta a pielii. Are o actiune blanda asupra pielii si contine ingrediente ce combat seboreea si punctele negre, simptome ale tenului acneic.
Contine extract de merisor, amidon, oxid de zinc si camfor. Acestea absorb secretiile pielii afectate de acnee si determna o actiune usor antiseptica asupra pielii.
Crema pentru cosuri in functie de tipul de ten
Nu este neaparat o regula ca acneea sa apara doar la persoanele cu productie excesiva de sebum in zona fetei. Cosurile se pot manifesta si pe un ten mixt si chiar pe un ten foarte uscat. De aceea, cea mai buna crema pentru cosuri este cea care se potriveste tipului tau de ten.
Cum iti dai seama ce tip de ten ai? Daca nu intrebi un specialist, poti sa incerci sa renunti o perioada la fond de ten si alte cosmetice si sa verifici cum reactioneaza pielea fetei de-a lungul zilei. Te vei expune si la soare, dar nu exagerat, vei evita sa folosesti trucuri de machiaj si doar te vei concentra pe analiza pielii. Fiecare tip de ten are o caracteristica dominanta.
Daca ai tenul normal, esti o norocoasa. Nu ai cosuri si nici nu te confrunti cu sebum. Doar hidrateaza-l si bucura-te de el! Tenul mixt este cel usor uscat in zona obrajilor, pometilor si cu o productie mai mare se sebum in zona fruntii, nasului si barbiei (practic tenul acolo transpira foarte mult si se ingrasa).
Daca iti apar uneori cosuri si ai acest tip de ten, cauta o crema pentru acnee usoara care doar sa regleze echilibrul tenului. Sa-ti dai seama ca ai tenul uscat este cel mai simplu. Daca simti fata ca o masca ce strange si mai esti si predispusa la riduri, pielea fetei tale este clar uscata. Foloseste creme hidratante si daca apare acneea, ia in calcul o crema pentru pete si cosuri. Tenul gras este dificil pentru ca de cele mai multe ori este insotit de acnee mai severa.
Daca permanent ai fata uleioasa si porii se inflameaza rapid, ai un ten gras. Pentru a evita extinderea zonelor cu cosuri si puncte negre, incearca sa utilizezi o crema pentru acnee cu antibiotic. In astfel de situatii este la mijloc si un dezechilibru hormonal sau o afectiune medicala. Ai nevoie de o crema buna pentru cosuri si de un diagnostic pe baza de analize. Nu vrei sa tratezi doar efectul, ci si cauza!
Tenul foarte sensibil este o combinatie a tuturor tipurilor de ten mentionate. Se inroseste deseori, apar cosurile si iti trebuie in mod clar o crema pentru acnee buna. Nu trebuie sa contina alcool, parfum si nu trebuie sa usuce puternic si nici sa irite tenul. Evita gamele de produse comerciale, cauta o crema cu textura usoara, eventual bio. Poti cere eventual farmacistei sa iti prepare o formula adaptata nevoilor tenului tau.
Creme pentru mentinerea sanatatii tenului dupa tratatea acneei
Daca ai oprit aparitia cosurilor nu este ca si cum ai scapat definitiv de acnee. Urmele ei raman in timp. Daca tenul a fost agresat, cu atat mai mult. In functie de severitatea eruptiei si de cum ai intervenit asupra cosurilor, poti ramane cu urme. In acest caz, pentru a ajuta pielea sa se refaca, alege o crema pentru pete de la cosuri. Daca are in combinatie vitamine si uleiuri naturale cu atata mai bine.
Daca nu mai observi in timp cosurile pe fata, dar ai zone usor umflate, care dor, nu ai scapat inca, dar poti folosit crema pentru cosuri sub piele pentru a le elimina. Nu uita ca acneea nu este o problema superficiala.
Gelurile tonice si cele care hidrateaza tenul nu trebuie sa-si lipseasca din baie. Poti sa folosesti cea mai buna crema antiacnee, daca nu te demachiezi in fiecare seara si nu ingrijesti fata, efectele vor fi reduse. Un alt sfat ar fi sa nu folosesti machiajul concomitent cu tratamentul crema pentru acnee. Orice mic beneficiu oferit de crema poate fi anulat de alt produs cosmetic folosit pentru acoperirea tenului.
Intrebari frecvente
Acneea este o afectiune cutanata a glandelor sebacee. Aceasta se produce atunci cand foliculii de par se umplu cu celule moarte. Se prezinta la aproximativ 85% dintre adolescenti si poate fi prezenta si la o varsta mai inaintata.
In principal, o crema buna anti acnee ajuta la controlul secretiei de sebum si curata porii pentru a nu fi acoperiti de celulele moarte de la suprafata pielii. Pentru a trata corect problema dermatologica pe care o ai trebuie sa vezi exact ce tip de acnee ai.
Cele mai bune creme pentru cosuri trebuie sa aiba ca si ingrediente retinolul, acidul salicilic, zinc si chiar sulf. In cazul in care sunt probleme severe cu acneea se poate utiliza si lotiuni/creme care sa contina antibiotic.