Cataloria cu avionul reprezinta o temere reala pentru parinti atunci cand vor sa plece cu bebe. Este o provocare sa pleci cu bebe in general, mai ales cand trebuie sa pleci cu avionul si necesita o pregatire mai amanuntita. Dar, toate aceste temeri nu ar trebui sa te opreasca din a calatori. La fel ca si la un calatoria cu masina cand ai un bebe, organizarea poate face diferenta dintre o calatorie placuta, pe care iti doresti sa o repeti si, o calatorie mai putin reusita.
Cat de sigur este zborul cu avionul pentru bebe?
Semnele de intrebare exista intotdeauna cand vine vorba de bebelusi. Se poate calatori cu avionul practic de la orice varsta, insa sunt situatii in care specialistii recomanda sa nu calatoreasca cu avionul. Temerile parintilor de a lua bebelusul cu avionul sunt reale si destul de dese. Exista o varsta minima acceptata a bebelusului in functie de compania aeriana. Aceasta varsta poate varia de la 2 zile la 14 zile. Pentru bebelusii nascuti prematur, acest numar de zile incepe de la data la care acesta ar fi trebuit sa se nasca in mod normal, nu de la data nasterii lui.
Sunt situatii in care se cere o adeverinta de la un medic care sa ateste ca atat bebelusul cat si mama sunt apti de zbor, asta daca varsta bebelusului este mai mica decat limita impusa de acea companie aeriana.
Pentru a nu avea surprize de tot felul este bine sa planifici temeinic o astfel de calatorie intrucat fiecare companie aeriana are reguli propri si trebuie sa te supui lor. Aceste reguli pleaca de la priority acordat automat pentru cei ce calatoresc cu un bebelus sipana la ce alimente poti lua in avion pentru bebe.
Care sunt documentele de care ai nevoie sa calatoresti cu un bebelus?
Daca se calatoreste in afara tarii atunci este mandatoriu un pasaport. Acest pasaport nu trebuie sa aiba o data de expirare mai mica de 30 de zile de la data calatoriei. De asemenea, trebuie planificat astfel incat la data zborului pasaportul sa fie emis, mai ales in perioadele de concedii cand sunt aglomerari infernale la eliberarea documentelor. De aceea este indicat sa se achizitoneze biletele de avion doar atunci cand esti sigur ca ai pasaportul emis.
Bebelusul are nevoie de bilet separat pentru avion?
Pana la varsta de 2 ani orice copil poate calatorii in bratele insotitorului, nu este nevoie de bilet cu loc separat. Dupa aceasta varsta de 2 ani se aloca bilet cu loc separat pentru copii. De asemenea, fiecare companie aeriana are reguli proprii si atunci cand selectezi varsta copilului iti aloca automat loc sau nu, in functie de ce au stabilit ca reguli.
Inainte de calatorie cel mai bine este sa te informezi de pe site-ul web al companiei aeriene cu care urmeaza sa zbori, pentru a putea avea informatia actualizata si sigura. Sunt situatii in care se cere ca varsta de 2 ani sa nu fie implinita pana la maxim 14 zile inainte de zbor. Asta inseamna ca daca bebe va implini varsta de 2 ani la 10 zile dupa zbor, posibil ca acea companie aeriana sa solicite bilet de zbor cu sau fara loc alocat.
Chiar daca se incadreaza in aceasta varsta si nu trebuie sa cumperi bilet de avion separat pentru bebe, majoritatea companiilor percep niste taxe pentru a calatori cu bebe. Aceste taxe nu au o valoare foarte mare, nu se compara cu pretul unui bilet.
De asemenea, e bine de stiut daca intentionezi sa calatoresti cu mai multi copii. Regula calatoriilor este ca fiecare bebe mai mic de 6 luni sa aiba un insotitor propriu. Un adult nu poate calatori cu 2 copii mai mici de 6 luni pentru a evita situatiile delicate ce pot aparea pe parcursul zborului.
Ce bagaj se poate lua pentru bebe in avion?
Restrictiile de lichide si alimente se pastreaza si in cazul bebelusilor, doar ca aici sunt cateva exceptii. Daca la adulti nu ai voie sa trecu cu o sticla de apa, de exemplu, pentru bebe ai voie sa iei apa. De asemenea, poti lua lichide in recipiente de cate 100ml in cantitate maxima de 1L. Cu alte cuvinte, poti grupa iaurt sau orice lichid in sticlute mici de 100ml pentru a le putea lua in avion.
Indicat este sa se ia doar gustarele pentru copiii mai mari de 1 an, asta la zborurile mai scurte. Pentru sugari, nu exista diferente intre hranitul acasa si alaptarea in avion. Ba, chiar este indicat la sugari sa se puna la san pentru a-I desfunda urechile. Prin inghitire se desfunda urechile, un lucru foarte neplacut la copii, mai rau este ca nu pot spune ca ii deranjeaza acest aspect.
Pentru copii care beau lapte praf, este recomandat sa se ia atat lapte praf cu masuratoare cat si apa calduta in avion. Chiar daca sunt foarte multe companii aeriene care iti pun la dispozitie apa calda pentru prepararea laptelui praf, nu se stie niciodata cand nu ai aceasta varianta. Mai ales ca, bebelusii simt imediat schimbarile si nu este indicat sa se schimbe apa cu care este obisnuit. Asadar, este permisa trecerea cu apa pentru bebelusi la bordul avionului, mai ales ca te poti folosi de un thermos.
De mancare, indicat este sa se ia alimente care sa se prepare usor in avion, preparate ca un mic-dejun. Preparate care sa nu implice fierbere, prajire, incalzire si altele. Alimente precum o banana, avocado, ce pot fi pisate si servite cat mai rapid. Cu cat mai simplu cu atat mai bine pentru starea de bine a ta si a bebelusului.
Nu uita de bagajul cu scutece si servetele pe care e musai sa il tii la indemana. In functie de durata zborului este posibil sa ai nevoie sa il schimbi de scutec. Tot in acest bagaj trebuie sa nu lipseasca alimentele, apa si jucariile pe care le vei folosi cu siguranta la un zbor mai lung.
La bagaj poti pune si un carucior pentru copii. In functie de dimensiunea acestuia il poti lua ca bagaj de mana in avion sau, mai simplu, il poti lasa la poarta avionului ca bagaj de cala, urmand ca la coborare sa il iei ori de la usa avionului ori de la banda de bagaje. Daca ai un carucior de copii pliabil, il poti folosi ca bagaj de mana si il ai oricand la tine, nefiind nevoie sa astepti la coborare dupa bagaj.
Care loc din avion este cel mai indicat pentru a sta cu bebe?
Sunt pareri impartite cu privire la locul din avion cel mai comod. Multi spun ca cel mai bine stai cu bebe la locurile de la geam. Argumentele ar fi ca ai spatiu mai bun de joaca, avand geamul la dispozitie unde poti lipi diverse jucarele.
De asemenea, nu te deranjeaza nimeni cand trece pe langa tine, sau ca vrea cineva sa iasa de pe scaun. Locul de la geam din punctul asta de vedere este cel mai indicat. Mai greu este insa, sa ai nevoie sa iesi tu. Aatunci iesirea impreuna cu un bebe o sa fie mult mai greoaie si anevoioasa.
Daca doresti ca bebelusul sa stea intr-un scaun auto pentru copii, este mandatoriu sa cumperi loc cu bilet separat. Aceste scaune sunt permise doar daca se pot aseza cu spatele la sensul de mers si trebuie sa fie prevazute cu un sistem de prindere pentru a putea fi prinse cu ajutorul centurii de siguranta.
De asemenea, scaunul poate fi montat doar pe locurile de la fereastra si nu pe randurile cu iesiri de urgenta, in fata acestora sau in spatele acestora. In aceste randuri nu este permisa montarea scaunul auto pentru bebelus din motive de siguranta.