Plimbarea cu masina este o mare provocare atat pentru bebe cat si pentru parinti (in special pentru sofer). Sunt copii care adora sa se plimbe cu masina si sunt copii carora le este rau de miscare si nu suporta plimbarile cu masina. In cea de-a doua categorie este indicat sa te interesezi dinainte ce fel de solutii gasesti pentru a putea calatori cu copilul, fara sa il umfli de pastile.
Plimbarile cu un copil bolnav, racit sau cu rau de miscare nu sunt prea placut. Nici pentru pasageri si nici pentru copilul in cauza. Confortul oferit de un scaun auto de copii bun nu suplineste nevoia de miscare a acestuia sau nu face sa dispara raul de miscare. Deci, nu va fi confortabil sa calatoresti cu un copil bolnav, chiar daca esti atent sa ii oferi tot confortul.
Cand pot pleca in calatorie cu bebe pe distante lungi?
O calatorie lunga se socoteste in ore si nu in km parcursi. Deci, o calatorie lunga inseamna o calatorie de peste 4 ore. Ei bine, se poate calatori cu copii pe distante lungi dar este musai sa tii cont de recomandarile specialistilor ce recomanda pauze obligatorii periodice. Aceste pauze sunt ca numar invers proportional cu lunile/anii copilului. Cu cat este mai mic cu atat este indicat sa se faci pauze din 30 in 30 minute pentru copii de pana la 6 luni, crescand la 2 ore la copii de peste 6 luni. In aceste pauze este indicat sa fie scos din scaunul auto si lasat sa se miste cat de putin, pentru a-si relaxa muschii si coloana.
Statul in scaunul auto pe o durata mare pune presiune pe coloana vertebrala a copilului, iar pozitia poate optura caile respiratorii ceea ce determina o oxigenare incorecta a organismului. Greseala pe care o fac multi parinti este sa confunde scaunul auto cu patutul. Daca un copil adoarme in masina, asta nu inseamna ca este recomandat sa scoti scaunul auto si sa lasi copilul sa isi faca somnul complet in masina. Este total incorect. Ori de cate ori se poate, somnul copilului trebuie facut in pat, pe saltea corespunzatoare care sa ii permita un somn odihnitor si care sa nu dauneze pozitiei coloanei.
La ce ora este indicat sa plec la drum cu masina?
Fiind 2 categorii de copii, cei care dorm in masina si cei care nu pot dormi in masina, e bine sa pleci in functie de copil. Daca al tau copil poate dormi in masina, atunci pleaca la drum cu putin timp inainte de ora lui de somn. Astfel, plecarea la drum il poate obosi putin si isi poate face somnul pe parcursul itinerariului.
Daca ai un copil ce nu poate dormi in masina, nu ii place, atunci este indicat sa pleci la drum cu el cat timp este odihnit, de regula dupa somnul lui. Astfel, pe drum, el fiind odihnit se poate juca astfel incat sa ii atragi atentia de la calatorie. Totul pentru copiii mici trebuie sa fie o joaca. Orice copil mic ce nu este bagat in seama pe parcursul unei calatorii, acesta se plictiseste si incepe “scandalul”.
Activitatea copilului in masina pe timpul calatoriei
Asa cum mentionam anterior, pentru copii totul trebuie sa fie o joaca. Asadar, pe parcursul calatoriei este bine sa ai cateva jucarele care sa ii atraga atentia. De preferat sa fie jucarii interactive, care sa ii mentina interesul si sa il tina ocupat.
Pentru bebelusi, jucariile senzoriale sunt cele mai indicate. Sunt carticele senzoriale sau orice alte jucarii care sa le atraga atentia si sa para interesante, iar daca sunt si jucarii noi pentru el, si mai bine.
Nu este indicat sub nici o forma sa te folosesti de tableta, laptop sau telefon pentru a putea tine copilul ocupat in timpul calatoriei. Privitul pe telefon/tableta nu il va face sa fie calm, sa se relaxeze, din contra. Il va face sa intre in “lumea lui” si sa nu iti mai raspunda la conversatii si asa se va pastra obiceiul. Ecranele il fac pe copil sa fie hiperactiv si astfel va cere din ce in ce mai mult continut pe acel ecran.
Poate manca copilul in timpul calatoriei cu masina?
Nu este indicat sa mancam in timpul calatoriei cu masina din cauza accidentelor de inec. Asta este valabil atat pentru copiii mici cat si pentru copii mai mari. Bineinteles, se pot face pauza pentru hranirea copiilor, mai ales in cazul celor mici. Este indicat sa nu se treaca peste ora de masa pentru ca apare deshidratarea, mai ales la calatoriile mai lungi. In plus, trecerea peste o masa la copii mici il va transforma intr-un mic Hercule, ce va face galagie pana cand va primi ce isi doreste (lapticul).
De asemenea, nu este indicat sa se alapteze in mers. Sunt multe cazuri de accidente, atat pentru mama cat si pentru bebe. Mama, nefiind in centuri oricand se poate trezi intr-o situatie de franare brusca si se poate accidenta, in plus, il poate accidenta si pe cel mic. Copilul, in aceeasi situatie de franare brusca se poate ineca iar opritul plus scosul din scaunul auto pot parea o vesnicie si astfel riscul de accidentare este foarte mare.
Se pot administra medicamente pentru raul de miscare la copii?
In principiu se pot administra, mai ales la copiii mai mari. Insa, medicamentele antiemetice pot avea reactii adverse chiar si la administrarea unor doze mici. Astfel ca este recomandat sa nu apelam din prima la medicatie ci, mai degraba sa folosim solutii alternative naturale sau trucuri de evitare a inducerii raului de miscare. Aici ma refer la privitul pe telefon sau in puncte fixe, sa nu fie supraincarcat cu mancare sau sa nu fie hiperagitat.
De ce se agita copii pe drum in calatoriile cu masina?
Exact cum spuneam mai sus, totul trebuie sa fie o joaca. Sunt putine motive pentru care copii se transforma in masina, acestea sunt plictiseala, oboseala si foamea, fiind cele mai comune. Insa, daca se traseaza bine o calatorie cu masina atunci aceste momente pot disparea sau pot fi reduse. Pauzele dese pentru miscare si masa, somnul in timpul calatoriei cat si mentinerea atentiei in timpul mersului sunt cateva lucruri ce pot face o calatorie frumoasa.
Daca ai plecat o data la drum si ai avut parte de un copil agitat, asta nu inseamna ca trebuie sa te opresti din a calatori cu masina impreuna cu copilul. Trebuie sa inveti sa te organizezi mai bine, sa vezi ce nevoi are copilul si sa poti face ca al tau copil sa adore plimbarile cu masina.
Totul tine de tine ca parinte, totul tine de organizare si de cunoasterea copilului. Bineinteles, sunt si situatii critice in care orice ai face nu poti face pace intre copil si calatoria cu masina, dar, din experianta noastra aceste situatii sunt extrem de mici. Totul este sa nu te sperie o prima experienta mai putin buna si sa te faca sa abandonezi.
Calatoria cu masina este total diferita fata de calatoria cu avionul cand ai un bebe. Cand esti cu masina iti poti organiza itinerariul, poti face opriri cand vrei si poti sta cat vrei in pauza. In schimb, la avion nimic nu mai depinde de tine, decat sa il tii pe cel mic in siguranta si sa il tii ocupat cu activitati pentru a trece timpul mai repede.