Cele mai bune termostate pentru centrala

Odata cu sezonul rece apar si problemele legate de costurile pentru incalzirea locuintei. Aceste costuri mari apar mai ales atunci cand la o centrala termica nu avem un termostat. Indiferent ca vorbim de un termostat cu fir sau un termostat WiFi de centrala, beneficiile aduse de acesta sunt mari si te scapa de costuri extreme la energie in sezonul rece.

termostat salus IT500

Termostat Salus iT500

4.7/5
termostat Evosmart WT20

EvoSmart WT-20

4.7/5
Termostat Computherm Q7RF

Computherm Q7 RF

4.6/5

Nu este foarte greu sa alegi un termostat de ambient bun, mai ales daca stii cateva lucruri importante in functie de care trebuie sa faci aceasta achizitie. In primul rand, trebuie sa stii ca termostatul il poti regasi in mai multe variante. Varianta mai veche, este termostatul cu fir. Este indicat sa alegi un astfel de aparat doar daca esti conditionat de spatiul de montare si de buget. Este varianta de termostat ambiental ieftin, pretul fiind ceva mai mic fata de un termostat smart fara fir.

Daca ai de ales, atunci iti recomand varianta unui termostat wireless, avantajele fiind multe, avantaje pe care le voi descrie mai tarziu.

Un alt criteriu de departajare al termostatelor de centrala este dat de ceea ce stiu sa faca, mai exact, termostat programabil sau termostat neprogramabil. Diferenta dintre ele este simplu de aflat, unul oferind un control mai mare asupra setarilor de incalzire decat celalalt, putand fi programat pe perioade de timp ale saptamanii sau zilei.

Datorita tehnologiei wireless, acest termostat ambiental smart poate fi controlat de la distanta, prin intermediul conexiunii la internet. Termostatul are 2 componente: componenta fixa ce se leaga la centrala, numita receptor si, termostatul in sine ce poate fi amplasat oriunde. 

Are avantajul de a fi setat atat pentru o saptamana intreaga (7 zile) cat si configurat pentru saptamana de lucru si weekend. Pe langa temperatura de incalzire ce poate fi setata, acest termostat wireless poate seta si temperatura apei calde.

Cel mai smart lucru il are este detinut de aplicatie si un senzor, ce permite trecerea automata a acestuia intr-un mod de sleep atunci cand vede ca te indepartezi de casa. Tototdata permite pornirea incalzirii atunci cand te intorci acasa, fara sa faci nimic suplimentar. Doar o simpla setare din aplicatie.

Este unul dintre cele mai bune termostate wireless pe care le poti folosi la o centrala termica, indiferent de tipul acesteia. Este foarte importanta verificarea compatibilitatii acestuia cu centrala ta, mai ales daca ai o centrala foarte veche.

Cu un raport calitate-pret foarte bun, acest termostat de ambient EvoSmart WT20 este foarte usor de folosit si de configurat. Poti pleca fara griji de acasa putand controla acest termostata de la distanta datorita aplicatiei mobile.  Are un ecran mare LCD, usor de folosit pe timpul noptii pentru ca este iluminat. Ce este foarte important la acest termostat smart este faptul ca isi poate relua setarile automat dupa o pana de curent.

Un alt avantaj il reprezinta faptul ca termostatul poate fi alimentat cu baterii sau direct cu cablu. Daca se folosesc baterii, display-ul se va stinge dupa 10 secunde automat pentru a putea salva energie. Daca se foloseste alimentarea prin cablu, display-ul va fi aprins nonstop.

Datorita tehnologie, design-ului si a functionalitatilor acestuia, acesta se regaseste in top cele mai bune termostate ambientale.

Desi nu este un termostat smart, acest Computherm Q7RF functioneaza excelent, avand o raza mare de actiune. Format din clasicul receptor si thermostat, acesta este programabil si poate fi setat pe zile si, mai apoi pe program de zi. Intr-o singura zi se pot folosi 6 programe (P1-P6), avand posibilitatea sa setezi temperaturi diferite.

Termostatul wireless Computherm Q7RF face parte din gama medie a termostatelor, fiind capabil sa seteze temperatura in fiecare zi in 6 moduri diferite.

Este foarte bun pentru cei care nu pun aspect de digitalizare. Pentru cei care nu sunt prea pretentiosi si nu doresc un control de la distanta, acesta ar putea fi alegerea perfecta, mai ales ca pretul este unul foarte bun.

Daca iti doresti un termostat ambiental bun si ieftin, aceasta ar fi varianta cea mai buna.

Daca alegi cel mai bun termostat de centrala de pe piata vei putea spune ca ai facut o afacere buna si ca te poti gandi la economii dpdv financiar pe timpul iernii. Alegerea nu este una simpla, mai ales ca pe piata exista fel si fel de aparate de acest gen care sa te ajute sa iti controlezi temperatura in locuinta.

Varianta fara un termostat ambiental de centrala este setarea temperaturii pe direct din centrala termica. Acest lucru face ca apa care circula in calorifere sa aiba consant temperatura setata, netinand cont de temperatura ambientala din camera.

Ei bine, termostatul ambiental tocmai asta face. Este un aparat electronic ce se conecteaza la centrala, prin cablu sau prin wi-fi si, poate fi folosit de utilizator pentru a putea controla centrala termica. Termostatele smart de centrala iti permit sa controlezi centrala si de la departare, mai ales ca cele mai bune termostate iti permit sa conectezi si aerul conditionat si, astfel, ai un control total asupra temperaturii din casa, indiferent de anotimp.

Chiar daca majoritatea centralelor sunt compatibile cu termostatele ambientale, este foarte bine sa verifici acest lucru inainte de a-l cumpara. Trebuie verificat din surse sigure, de regula direct la producator, daca centrala respectiva se poate conecta la un termostat ambiental.

Conform specialistilor, cele mai bune termostate ambientale de centrala te pot ajuta sa economisesti pana la 30% din factura finala a energiei. Tinand cont ca in ultima perioada toate costurile pentru energie s-au marit exagerat, alegerea celui mai bun termostat ambiental te-ar putea scuti de cateva sute de lei pe luna in lunile reci.

Care este cel mai bun termostat ambiental pentru casa mea?

Pentru a stabili care este cel mai potrivit termostat pentru centrala ta, fa-ti un top cele mai bune termostate si alege in functie de ultimul criteriu, banii. Fiecare termostat are avantaje si dezavantaje, la fel ca orice alt lucru. In primul rand el trebuie sa fie compatibil cu centrala ta, dar acest lucru il faci atunci cand esti hotarat de aparat, deci il folosesti la final acest criteriu.

Ai de ales intre un termostat cu fir si unul fara fir. Pe scurt, voi trece cateva avantaje si dezavantaje pe care le are fiecare dintre aceste 2 modele:

Termostatul cu fir

Principalul avantaj al acestui model este pretul. Pretul de achizitie este unul mai mic fata de competitorul sau, datorita lipsei thenologiei wireless si a modulului ce se leaga la centrala. Acesta se monteaza pe un perete interior, este fix si nu poate fi mutat in alta camera decat de catre un tehnician, pentru a putea trage firele acolo unde vrei sa il fixezi. Conexiunea si alimentarea termostatelor cu fir cu centrala se fac prin fire, conectate direct la centrala.

Un dezavantaj al acestui tip de termostat este faptul ca trebuie sa te deplasezi de fiecare data cand vrei sa schimbi temperatura. Daca este montat intr-o camera, acesta va seta caldura in toata casa in functie de acel punct fix, el neputand fi schimbat.

Termostatul fara fir

Este cea mai cautata varianta in ultima vreme. Datorita tehnologizarii a acestor aparate, cele mai bune termostate fara fir sunt si smart. Cu alte cuvinte, acestea se pot conecta la internet prin wi-fi si pot fi controlate de la distanta datorita aplicatiilor mobile oferite de producator.

In orice loc te-ai afla, te conectezi in aplicatie si poti vedea temperatura ambientala din locuinta, poti vedea pe cate grade este setata centrala si, de asemenea, poti opri sau porni oricand incalzirea. Comoditatea, usurinta de folosirea, dar si plusurile pe care le are un termostat smart bun, toate acestea se regasesc in pretul final de achizitie. Acesta fiind si singurul dezavantaj pe care il poate avea cel mai bun termostat wireless pentru centrala, pretul. Confortul si siguranta se platesc.

Cat de util este cel mai bun termostat pentru centrala?

Termostatul, prin conexiunea sa cu centrala, indiferent ca e cu fir sau wireless, va porni si opri centrala in functie de setarea facuta de utilizator. Mai exact, opreste centrala cand temperatura ambientala ajunge la cat este setata si, va porni centrala atunci cand temperatura in camera scade sub setarea minima facuta de noi. El va ajuta ca centrala sa nu functioneze continuu, chiar daca avem temperatura dorita in camera. El citeste temperatura si reda informatia mai departe catre centrala.

Tinand cont ca poti alege un termostat smart, acesta iti va oferi multe avantaje prin aplicatia mobila. In aplicatiile mobile ale termostatelor vei putea regasi un grafic al etapelor de incalzire, poti scoate raport din unele aplicatii, rapoarte pe care le poti folosi pentru a vedea exact cum fluctueaza folosirea centralei pe parcursul unei saptamani.

Unde nu trebuie amplasat un termostat?

Termostatul nu trebuie amplasat in locurile unde exista variatii mari si frecvente de temperatura. De asemenea, nu trebuie amplasat in lumina soarelui sau langa fereastra. E bine sa te feresti si de montarea termostatului in baie sau langa guri de ventilatie, pentru ca poate porni si opri centrala continuu, in functie de temperatura citita.

Cat costa un termostat bun?

Tinand cont ca cele mai bune termostate sunt cele wireless, atunci pretul pleaca de la 200 RON si poate ajunge la peste 1000 RON. Pretul va fi influentat de caracteristicile lui, daca este smart sau nu si de brandul acestuia. Cu cat producatorul este mai cunoscut si ofera o garantie a calitatii, cu atat pretul poate creste.

Un termostat wireless bun il poti gasi pe piata online undeva la 700 RON.

Concluzia:

Daca ai de ales, alege un termostat wireless smart. Este varianta cea mai buna, ce iti permite sa ai un control total asupra temperaturii din casa, chiar si de la distanta. Iti ofera confort, transparenta maxima asupra consumului si setarilor, are un design aparte si poate fi programat in functie de recomandarile lui. Un termostat wireless inteligent poate veni cu sugestii de setare a temperaturilor, in functie de activitatea din locuinta sau de fluctuatia de temperatura pe timpul zilei sau noptii.

Majoritatea termostatelor sunt programabile, astfel ca, daca gasesti unul neprogramabil il iei doar daca nu vrei sa iti setezi anumite ore de pornire si oprire, stiind ca este intotdeauna cineva acasa. In aceeasi situatie se aleg si termostatele fixe, cele clasice cu reglaj pe rotita.

Termostatele programabile iti permit sa setezi nivelul de confort in functie de ora. Il poti seta noaptea pe o temperatura anume, iar ziua pe alta temperatura. Si, poti seta singur la ce ora sa treaca in mod de noapte sau de zi.

Montarea unui termostat la centrala nu este foarte complicata. Chiar daca avem multe informatii pe internet referitor la montarea acestuia, cel mai indicat este sa apelezi la o persoana specializata. Nu de alta, dar poti sa arzi centrala termica daca nu se fac legaturile corect, iar asta inseamna cheltuieli in plus fata de cele prevazute.

Intrebari frecvente

Cel mai bun termostat iti va oferi confortul utilizarii acestuia, va putea seta atat temperatura de incalzire cat si temperatura apei calde. De regula, cele mai apreciate termostate sunt cele wireless smart.

Pentru ca sunt mai multe tipuri de termostate, cel mai ieftin termostat este cel cu fir. De regula este ales de cei care nu intentioneaza sa foloseasca prea des acest termostat. Pretul unui astfel de termostat porneste de la 70 RON.

Un termostat wireless smart, avand foarte multe avantaje, poate costa mai mult, pretul lui ajungand pana la 1500 lei. Pentru cei impatimiti ai tehnologiei, acest tip este varianta cea mai buna de termostat.

Termostatul cu fir, fix, trebuie montat pe un perete interior si trebuie ferit de apropierea geamului sau a gurilor de ventilatie. 

Termostatul wireless pote fi asezat orinde, insa este recomandat sa fie ferite zonele de mai sus. Poate fi pus pe o noptierea sau pe un corp de mobila in leaving, acolo unde vrem sa avem o anumita temperatura.