Cel mai bun purificator de aer

In ultimii ani am inceput sa discutam tot mai mult despre purificatoarele de aer acasa. Asta si pentru ca am inceput sa fim mai atenti la sanatatea noastra, dar si pentru ca a crescut poluarea destul de mult. Un alt motiv pentru care se discuta despre achizitia unui astfel de aparat este ca, in prezent 20% din populatia lumii are probleme de respiratie din cauza poluarii. Studiile arata ca aproximativ 40% din populatia lumiii va avea probleme de respiratie din cauza poluarii, pana in 2040.

Purificator de aer Philips AC2889/10

Philips AC2889/10

4.7/5
Purificator de aer Alecoair P60

AlecoAir P60

4.6/5
Purificator de aer Xiaomi MI 3H

Xiaomi Mi Air Purifier 3H

4.5/5

Uitandu-ne la aceste statistici ne dam seama ca este destul de important sa avem grija de noi, de sanatatea noastra si a avea cel mai bun purificator de aer nu este un moft ci este o necesitate. Daca afara nu putem sa controlam aerul pe care-l respiram, macar pe cel din casa sau de la birou sa il controlam.

Cel putin jumatate din timpul unei zile il petrecem fie acasa, fie la birou. Daca nu in ambele locuri, macar intr-unul dintre ele este bine ca aerul pe care-l respiram sa fie purificat.

Conform studiilor de specialitate referitoare la calitatea aerului, acestea au demonstrat ca un purificator de aer bun lupa cu alergiile, cele la polen sau cele la ambrozie. De asemenea, acesta lupa cu praful din aer si poate purifica si cele mai mici particule, cele pe care nu le vedem dar care ajung in plamanii nostri si in timp pot cauza probleme de respiratie. Persoanele care sufera de astm vor respira mult mai usor un aer purificat cu ajutorul unui purificator de aer, mai ales ca acesta lupa si cu sporii de mucegai.

Un purificator de aer bun te poate ajuta sa ai un aer curat si din punct de vedere al mirosurilor. El poate filtra aerul de mirosurile neplacute, cum ar fi cel de tigara sau cel de la gatit.

Nu toate purificatoarele de aer dau cele mai bune rezultate la curatatul aerul dintr-o incapere, mai ales intr-un interval fix de timp. Sunt multe criterii ce departajeaza performantele unui astfel de aparat si asa se poate crea un top cele mai bune purificatoare de aer 2022. Sunt multe lucruri pe care le poti lua in considerare pentru a face o alegere potrivita pentru nevoile tale. Nu intotdeauna cel mai bun purificator de aer este cel de care ai nevoie. Poti rezolva problema si cu un purificator de aer ieftin, important este sa stii de ce anume ai nevoie.

Ferestrele si usile tin poluarea in afara casei, dar nu inseamna ca aerul ce ramane in incapere este curat 100%. De multe ori, aerul din incapere poate fi pana la 5 ori mai poluat decat aerul de afara, asta din cauza poluantilor. Fumul de tigara, gatitul, parul animalelor sau acarienii, toate acestea contribuie la un aer nesanatos, ce poate cauza probleme de respiratie sau crea alergii.

Compusii organici volatili elibarti in aer de vopselurile folosite in casa, produsele de curatenie sau chiar de mobila, pot provoca iritatii la nivelul ochilor sau nasului. De aici pot pleca durerile de cap, greata sau leziuni ale sistemului nervos.

Este modelul din capul listei de cele mai bune purificatoare de aer. Acest AlecoAir P60 ELITE este un purificator de aer complex, ce satisface si cele mai mari pretentii ale impatimitilor tehnologiei. Putem vorbi la superlativ despre acest purificator AlecoAir P60 ELITE datorita tehnologiei de care dispune si datorita raportului calitate-pret foarte, foarte bun.

Pentru ca ne garanteaza un aer foarte curat, acest model are un pre-filtru, un filtru TrueHepa H13, un filtru de carbon activ, o lampa UV-C si are functie de ionizare. Este cel mai bun purificator de aer din aceasta gama de purificare, de pana la 60mp.

Pre-filtru capteaza particulele mari de praf, filtru TRUE HEPA H13 capteaza microorganismele de pana la 0.3 microni, retinand pana la 99,97% dintre acestea. Completarea vine de la filtrul de carbon ce ajuta la neutralizarea mirosurilor din incapere, precum si diversi compusi organici volatili.

Lampa UV-C si ionizarea il fac sa fie cap de afis in top cele mai bune aparate de purificat aerul. Prin ionizare, praful si particulele poluante pot fi acaparate mai usor de aparat, datorita ionilor negativi ce se lipesc de acestea.

Panoul de control cu touch iti ofera un control total si foarte usor asupra customizarii filtrarii aerului. Datorita display-ului avem afisate prin culori nivelul de poluare. Rosu- fiind indicele de PM 2.5 mai mare de 150 ug/mc, fiind cel mai mare grad de poluare, urmat de ALBASTRU – fiind cel mai bun nivel de poluare, cu nivel de PM 2.5 mai mic de 49 ug/mc.

Purificatorul de aer AlecoAir P60 ELITE poate fi controlat atat prin touch control, cat si prin telecomanda cu care vine la pachet. Pentru a fi totul perfect, acest model poate fi controlat si prin WI-FI, fiind usor de conectat la reteaua de internet si la aplicatia mobila. De asemenea, pentru cei care au Google, Alexa sau Siri, pot controla foarte usor acest purificator de aer.

Filtrele se vor inlocui dupa un anumit timp setat de producator, de la 6 la 12 luni. Aparatul te va notifica in momentul in care sesizeaza ca filtru trebuie schimbat.

Acest model este un purificator ce are un flux de aer de 333mc/h, fiind excelent pentru incaperi de pana la 80mp. Performantele ridicate sunt datorate tehnologiei de ultima generatie de care beneficiaza, scanand aerul de 1000 ori pe secunda pentru a putea descoperi particulele ultrafine. In functie de ce raporteaza senzorii, acesta isi poate seta automat turatia pentru a putea filtra aerul mult mai rapid.

Beneficiaza de 3 straturi de filtrare: filtru HEPA, filtru de carbon si un pre-filtru ce ajuta la captarea prafului de mari dimensiuni sau firele de par ale animalelor. Datorita filtrului HEPA, 99.97% din bacterii sunt oprite in acesta, aerul ramas fiind unul foarte curat si lipsit de bacterii.

Controlul inteligent al luminii iti arata foarte repede nivelul calitatii aerului din incapere. Culoarea se schimba automat in functie de ce citesc senzorii purificatorului. Luminile purificatorului pot fi controlate ca si intensitate dar si stinse pentru a putea lasa intuneric in camera pe timpul noptii.

Afisajul este foarte usor de citit, pe displau afisand nivelul de alergeni si PM 2.5, atat in forma numerica cat si prin culoare. Inelul display-ului va fi colorat in functie de nivelul de poluare din camera.

Acest purificator de aer Philips AC2889/10 este un purificator de aer smart, ce vine cu o aplicatie de mobil cu ajutorul careia poti controla de la distanta aparatul. Totodata, cu ajutorul aplicatiei poti primi notificari atunci cand calitatea aerului nu este buna.

Cele 5 niveluri de filtrare completeaza toate celelalte calitati ale acestui purificator de aer foarte bun, putand fi setat pe stare nocturna, fiind foarte silentios si alte 4 niveluri de filtrare, printre care unul Turbo. Ce este foarte important este ca aparatul te notifica atunci cand filtrul trebuie schimbat.

Este unul dintre cele mai bune purificatoare de aer, datorita tehnologiei de care beneficiaza, a filtrului HEPA dar si datorita pretului foarte accesibil. Totodata, se gasesc foarte usor filtre de schimb pentru acest model de Purificator Philips AC2889/10.

Purificatorul Xiomi Mi Air Purifier 3H este recomandat pentru incaperi de pana la maxim 45-50mp. Are un flux de aer de pana la 380mc/h de aer filtrat, fiind foarte util pentru incaperi mari. Un aspect important il reprezinta prezenta filtrului HEPA, senzorul de PM 2.5 si a celui de temperatura si umiditate.

Are 3 trepte de viteza de filtrare a aerului si un panou de comanda cu touch screen ce iti permite controlul total asupra aparatul prin actiuni simple. Display-ul digital este incercuit de led-uri, a caror culoare indica nivelul de poluare din camera (verde, portocaliu sau rosu).

Si aici sunt prezente cele 3 etape de filtrare, un pre-filtru pentru particule mari, filtrul HEPA H13 ce capteaza pana la 99,97% din particulele fine si, un filtru de carbune activ pentru a neutraliza mirosurile neplacute.

Purificatorul de aer Xiaomi Mi Air Purifier 3H poate fi controlat cu usurinta din aplicatia mobila Mi Home App. Cu ajutorul acesteia poti vedea stadiul filtrelor, daca necesita sau nu schimbare cat si nivelul de poluare PM 2.5.

Sistemul de filtrare 3600 este ideal pentru a filtra orice colt al camerei, avantajul fiind ca poate fi amplasat oriunde intr-o camera. Consumul de energie este unul scazut, de asemenea si nivelul de zgomot de doar 32 dB il transforma intr-un purificator de aer foarte bun.

Ca pachetul sa fie complet si pentru a putea spune ca ai ales cel mai bun purificator de aer, acest model este compatibil cu Google Asistant si Amazon Alexa.

Ce este purificatorul de aer?

Dupa cum ii spune si numele, este un aparat electric, modern, cu un sistem foarte simplu, ce are ca scop principal filtrarea aerului dintr-o incapere. Filtrarea aerului se face printr-o operatie foarte simpla: aerul este tras cu ajutorul unui ventilator in aparat, trece printr-unul sau mai multe filtre si este eliberat in camera prin alta duza, deja purificat. Este un aparat foarte bun, recomandat persoanelor perdispuse la alergii, familiilor cu copii sau animale de companie.

Principala lui tinta sunt alergenii, praful sub forma de particule foarte mici si poate ajuta la neutralizarea mirosurilor neplacute din incapere, mirosul de la fumul de tigara sau de la gatit.

Care este cel mai bun purificator de aer?

Catalogate ca fiind cele mai bune purificatoare de aer sunt cele care au un filtru HEPA. Retineti ca sunt foarte multe produse care au in descriere ca avand filtru HEPA Type sau Like. Ei bine, acestea nu sunt certificate ca fiind HEPA, sunt doar ceva asamanari intre acestea, dar nu sunt filtre HEPA cu certificare. DE ce filtru HEPA? Pentru ca este cea mai performanta solutie de purificare a aerului, putand purifica pana la 99,97% dintre particulele din aer.

Un alt argument ca ai ales cel mai bun purificator este acela ca poate purifica aerul din incaparea selectata intr-un interval scurt de timp. Trebuie ales unul care sa fie recomandata pentru dimensiunea camerei tale, fiecare purificator de aer avand in descriere suprafata pentru care este recomandat. Se gasesc pe piata purificatoare de aer profesionale, ce acopera o suprafata foarte mare dar avand un pret de achizitie mare, cat si purificatoare de aer ieftine, ce sunt destinate pentru incaperi mai mici, de pana la 40mp. Este foarte important ca aerul din incapere sa fie purificat de aproximativ 5 ori intr-o singura ora, de aceea este foarte important sa te uiti la specificatiile aparatelor.

Cum alegi un purificator de aer bun?

Filtrul purificatorului de aer

Sunt multe criterii dupa care iti poti alege aparatul potrivit. In primul rand, dupa cum am amintit si mai sus, trebuie ales un purificator de aer cu filtru HEPA. Cred ca este principalul criteriu in a alege un purificator bun. Datorita tehnologiei, 99,97% dintre particule pot fi retinute cu ajutorul acestui tip de filtru.

Pe langa filtrul principal, cele mai bune purificatoare de aer mai au un pre-filtru, ce filtreaza firele de par de animale din aer sau particulele foarte mari. Pe langa acest filtru, mai sunt aparate care au un filtru de carbune activ. Acesta ajuta la absortia mirosurilor neplacute din atmosfera si astfel ramane un aer placut in camera. Mai sunt purificatoarele de aer cu ionizare, acestea putand elimina ioni negativi si pozitivi in atmosfera, astfel toate particulele ce nu pot fi absorbite de filtre, se leaga de acesti ioni si astfel se aseaza pe podea, ce pot fi curatati usor cu ajutorul unui mop cu aburi bun.

 Capacitatea de filtrare

Un alt criteriu de departajare al purificatoarelor de aer il reprezinta capacitatea de filtrare pe ora. Acesta se regaseste ca flux de aer/ora si reprezinta ce cantitate poate purifica intr-o singura ora de functionare. Este recomandat sa alegi un purificator de aer cu un flux de aer de 5 ori cat incaperea ta. Exemplu, daca ai o incapere de 20 mp, alegerea potrivita ar fi un purificator de aer cu un flux de minim 100m3/h.

Purificatoarele de aer profesionale pot acoperi pana la 300mp, ele vand un flux de peste 500m3/h. Sunt foarte eficiente in spatii de birouri, hale, ele fiind si foarte costisitoare in comparatie cu un purificator de aer casnic.

Zgomotul produs

Chiar daca la prima vedere nu este usor de bagat in seama, zgomotul produs de purificatorul de aer este un detaliu foarte important. Este important mai ales pentru cei care decid sa tina purificatorul in dormitor sau in birou, acolo unde ai nevoie de liniste. De preferat este ca zgomotul produs sa nu fie mai mare de 50dB. Majoritatea au trepte de viteza diferita si astfel ca zgomotul produs este diferit ca si intensitate. Cel mai bun nivel de zgomot produs este de 30-40dB si 50dB pe modul maxim. Trebuie luat in considerare ca un purificator de aer trebuie sa mearga non-stop. Asta inseamna ca si pe timpul noptii el trebuie sa functioneze si nu trebuie sa fie auzit, pentru a avea un somn odihnitor.

Ca un tips&tricks, pentru a avea un nivel de zgomot la minim, achizitionati un purificator de aer destinat unei suprafete mai mari, astfel incat, la o treapta minima el poate filtra o cantitate mai mare de aer.

Manevrabilitatea

Un alt lucru la care trebuie sa fii atent este manevrabilitatea. Cu cat au un flux mai mare de aer pe care il purifica, cu atat aparatele au dimensiuni mai mari, deci mai greu de manevrat. Daca ai de gand sa muti dintr-o camera in alta purificatorul de aer, este bine sa fii atent la aceste detalii. Cat de usor poate fi mutat dintr-o parte in alta, fara a te face sa nu il mai muti doar pentru ca este foarte greu sau nu il poti muta usor.

De preferat este sa aiba un maner de care il poti apuca usor, sau, in cazul in care are dimensiuni mai mari, aparatul sa fie prevazut cu roti pentru a fi usor mutat.

Costurile de intretinere

Chiar daca sunt aparate ce nu necesita o intrinere speciala, trebuie amintiti ca filtrele de care dispune trebuie schimbate periodic. In functie de fiecare tip de filtru, fiecare producator recomanda folosirea lui un interval anume, de regula dupa 6 luni/1 an acestea trebuie schimbate. In caz contrar, rezultatele nu vor mai fi aceleasi si, in loc sa ramai cu un aer curat in urma filtrarii, ramai cu un aer la fel de poluat ca cel pe care il trage in aparat.

In functie de numarul de filtre pe care le are aparatul, poti face un calcul estimativ pe o perioada de 1 an cam cat te-ar costa schimbarea acestora. Este un criteriu important pentru anumite persoane, mai ales daca aparatul este unul profesional.

La fel de important este si cum se gasesc aceste filtre. Recomandam achizitia unor purificatoare de aer facute de un brand renumit, pentru a putea gasi cu usurinta filtre de schimb, sau chiar si piese ce se pot deteriora in timp. In piata exista si purificatoare de aer ieftine, non-brand, la care te incanta pretul de achizitie dar cand trebuie sa schimbi filtrele constati ca nu se gasesc. Singura varianta ramanand achizitia unui alt aparat.

Care sunt avantajele unui purificator de aer bun?

Cel mai important lucru pe care il castigi atunci cand achizitionezi un astfel de aparat este aerul curat din incapere. Indiferent de tipul aparatului ales, aerul din camera va fi mai curat.

Formaldehida este un poluant cu efect cangerigen pe care il regasim in vopseluri, adezivi sau chiar in componenta mobilei. Cu ajutorul unui aparat de purificat aerul putem scapa de aceasta substanta din incapere. Totodata, un purificator aer de camera te scapa de alergeni, eliminand particulele de praf, acarienii sau microorganismele din parul animalelor. Poate ajuta de asemenea si la prevenirea igrasiei, mai ales in combinatie cu un dezumudificator bun.

Tehnologia unui purificator de aer

Pentru persoanele impatimite ale tehnologiei si nu numai, un plus este ca purificatorul de aer sa fie unul smart. Purificatoarele de aer smart vor avea ca suport o aplicatie de mobil cu ajutorul careia poti controla de la distanta aparatul, poti vedea in timp real nivelul de poluare din camera sau chiar statusul filtrelor.

Senzorii de care dispune un purificator este un alt aspect important. In principal, sunt 4 tipuri de poluare pe care ii urmareste un aparat de purificat aerul: PM 1.0, PM 2.5, PM 10 si compusii organici volatili (VOC).

PM 10 – particule cu dimensiuni de pana la 10 microni, cum ar fi polen, praf sau resturi organice;

PM 2.5 – particule cu dimensiuni de pana la 2.5 microni emisii din arderi, praf fin, bacterii, virusi sau microorganisme;

PM 1.0 – particule cu dimensiuni de pana la 1 micron fum de tigara, virusi sau microgranule de plastic;

VOC – mirosuri in general: de la vopseluri, de la detergenti, spray de camera, etc.

Atat in aplicatia mobila cat si pe aparat poate fi vizibil gradul de poluare. Pe aparat se afiseaza la majoritatea aparatelor mai performante prin culori: Rosu fiind poluat si verde/albastru fiind un aer curat. In aplicatia mobila iti arat in cifre nivelul la fiecare segment de poluare, nefiind nevoie sa retii parametrii, totul fiind indicat prin incadrari directe in standarde de poluare.

De exemplu, daca in aer pulverizezi cu un spray odorizant, aparatul recunoaste ca in aer exista particule ce nu sunt ok pentru aerul respirat si iti afiseaza prin schimbarea culorii segmentului de atentionare. Daca aparatul este setat pe modul AUTO, acesta isi va intensifica gradul de filtrare prin marirea fluxului de aer ce este absorbit.

Designul purificatorului de aer

Pentru unii este foarte important ca orice aparat ce este integrat intr-o camera sa arate bine si sa se potriveasca din punct de vedere estetic cu ce este in acea camera. Este un aspect important doar din punct de vedere al design-ului, neimpactand cu nimic functionalitatea aparatului.

Pentru a putea integra cat mai bine acest aparat, pe piata exista foarte multe modele, care mai de care mai placute ca aspect, rotunde sau patrate, ele putand fi usor de integrat in orice incapere.

Intrebari frecvente

Cel mai bun purificator de aer este cel care are filtru HEPA, este destinat suprafetei pe care o ai si este silentios.

Clean Air Delivery Rate (rata de livrare a aerului curat) reprezinta cantitatea de aer purificat ce poate fi data de un purificator de aer intr-o camera. Cu cat este mai mare cu atat indica faptul ca purificatorul are o capacitate mai mare de purificare a aerului.

Conform studiilor de specialitate, filtru HEPA este cel mai performant filtru de aer existent. El retine pana la 99,97% din particulele fine de pana la 0.3 microni din aer. El se poate regasi la orice aparat ce are nevoie de un filtru de aer.

Din punctul nostru de vedere, cele mai importante lucruri sunt: suprafata pentru care este destinat, filtrele, zgomotul produs si posibilitatea achizitiei ulterioare a filtrelor. Daca nu se gasesc filtre practic devine purificator de aer de unica folosinta.