Cum sa faci economie la curent

economie la curent

Se poate face economie la consumul de curent electric chiar si fara a schimba toate electrocasnicele din casa cu unele noi, de o categorie de consum redusa. Bineinteles ca este foarte important ca toti consumatorii din casa sa aiba un consum cat mai redus, dar daca nu ii avem acum doar nu ne apucam sa schimbam tot din casa pentru a scadea consumul. Nu facem asta pentru ca nu s-ar pune in balanta costul acestora cu economia de curent facuta.

Sunt multe lucruri minore la care ne-am gandit poate vreodata, sau altele de care nici nu am auzit, care sa ne reduca consumul de energie. O sa trec cateva dintre cele mai simple lucruri pe care le putem face pentru a face economie la curent.

Scoate aparatele din priza

Unul dintre cele mai usoare lucruri de facut pentru a economisi energie electrica este acela de a scoate din priza toate aparatele electrice atunci cand nu sunt folosite si exludem frigiderul. Un singur aparat poate consuma pana la 30w/h doar bagat in priza. Da, ai citit bine, pana la 30w pe ora poate consuma unul dintre cele mai ineficiente electrocasnice. Acestui consum i se mai spune si “sarcina vampir” pentru ca aparatele consuma aceasta energie insa nu produc nimic.

 • O masina de spalat rufe poate avea un consum de 15W/h, fara a fi pornita sau lasata in standby. Doar prin faptul ca este bagata in priza aceasta incepe ca consume.
 • Un sistem audio lasat in standby, fara a fi oprit definitv din comutator ON-OFF (daca are asa ceva) poate consuma aproape 10W/h.
 • Un monitor lasat in priza poate avea un consum de 4-5W/h. Fara a fi pornit, acesta are un consum continuu fara a afisa absolut nimic.
 • O unitate PC bagata in priza, fara a fi pornita poate avea un consum de 15-20W/h. Un consum destul de mare pe care il putem reduce doar prin scoaterea din priza a unitatii de calculator atunci cand nu il folosim.
 • Un televizor LED poate avea un consum inutil de 8-10w/h, un televizor smart cu o diagonala de 55inch.
 • Cuptorul cu microunde are un consum de 4-5w/h atunci cand este in standby, afisand bineinteles doar ora.
 • Un purificator de aer de mici dimensiuni are un consum de 1w/h atunci cand este in standby.

Majoritatea au un consum de minim 5-10w/h. Asta inseamna ca putem economisi pentru fiecare electrocasnic aproape 3 kw pe luna. Pentru aparatele de mai sus pe care le avem in priza in fiecare zi si nu le folosim, la un calcul rapid putem spune ca avem un consum de 41kw pe luna, un consum fantoma pe care il putem economisi doar prin scoaterea din priza a aparatelor in loc sa le lasam in standby. In lei, inseamna o economie de aproximativ 30 lei. Pentru o singura luna cu siguranta ca nu reprezinta o suma foarte mare, dar raportata la 12 luni, inseamna o plata de 360 lei pe care o putem indrepta catre alte surse, care sa ne aduca ceva in schimb.

Sunt mult mai multe aparate electrice pe care le lasam in priza si ele pot consuma curent fara a fi pornite. In lista scurta ar mai intra aparatul de cafea, aparatul de aer conditionat, cuptorul electric, plita electrica, samd.

Toate aceste aparate de mai sus au un consum diferit in functie de marca, de capacitatea acestora, samd. Consumul trecut este unul real, testat pe aparatele electrice folosite de noi.

Foloseste corect frigiderul

Folosirea frigiderului/combinei frigorifice la standarde normale. Pentru fiecare in parte, daca citim manualul de instructiuni si le folosim ca atare putem vedea ca sunt situatii in care nu le folosim asa cum ne este recomandat de producator.

Pentru frigider putem seta temperatura intre 1-7 grade Celsius in functie de anotimp. Majoritatea lasam figiderul pe o temperatura minima, fara a tine cont de gradul de incarcare sau de temperatura de afara. Asadar, o recomandare ar fi ca vara temperatura din interiorul frigiderului sa fie setata cu 1-2 grade mai putin decat iarna. Asta ar insemna o temperatura de 7 grade iarna si 5 grade vara, in conditiile de folosire normala. Daca frigiderul este foarte aglomerat, indicat este sa se seteze cu un grad mai jos.

La fel trebuie setat si pentru congelator. Temperatura din interior trebuie sa fie una diferita in functie de anotimp si de gradul de ocupare a sertarelor. Aici temperaturile sunt mult mai scazute, intre -15 si -23 grade Celsius. Daca nu este folosit la capacitate maxima el poate fi setat iarna pe temperatura maxima de -15 grade, sau in functie de treptele de temperatura ale fiecarui aparat.

Un tips & tricks ar fi dezghetarea mancarii in frigider. Atunci cand avem de dezghetat mancarea din congelator, este bine sa o mutam in frigider. Pe langa faptul ca aceasta se va dezgheta in conditii optime, acest lucru are si un efect de economisire a energiei. Alimentele inghetate ajuta la scaderea temperaturii din interiorul frigiderului, ceea ce va duce la reducerea consumului compresorului.

Este foarte important si pozitionarea frigiderului la o distanta optima fata de orice sursa de caldura (frigider, aragaz, etc). Cu cat este mai aproape de o sursa de caldura, acesta se va incalzi mai mult si automat va functiona mai mult pentru a raci alimentele. Astfel se va consuma si mai multa energie electrica doar din cauza asezarii acestuia langa o sursa de caldura.

La frigider, cu cat lasam usa deschisa mai mult timp, cu atat aparatul va consuma energie mai multa pentru a ajunge din nou la temperatura setata.

Stiu ca nu oferim o atentie deosebita acestui aspect si poate ca nu vom acorda vreodata dar, conform statisticilor de consum s-a dovedit ca aceste mici obiceiuri fac diferenta si pot ajuta la reducerea risipei de energie.

Foloseste corect masina de spalat rufe

Pentru masina de spalat rufe, cel mai important lucru pe langa faptul ca trebuie scoasa din priza atunci cand nu o folosim, il reprezinta programul si temperatura de spalare. De foarte multe ori spalam rufele la un program gresit sau setam o temperatura de spalare gresita, doar ca asa consideram noi ca e mai bine. De fapt, prin verificarea manualului de utilizare vom vedea ca facem greseli aproape toti utilizatorii. De multe ori setam o temperatura prea mare pentru tesatura spalata, ceea ce duce la un consum de curent in plus, fara a fi nevoie.

Daca avem rufe foarte putin murdare, se poate folosi programul scurt de spalare la o temperatura mai scazuta. Acest lucru va ajuta si la consumul de energie electrica cat si la protejarea tesaturilor.

Un al doilea aspect ce tine de masina de spalat rufe il reprezinta capacitatea de incarcare. Prin sondajele marilor producatori de masini de spalat s-a constatat ca nu folosim masina de spalat la capacitatea maxima a programelor de spalare. Daca avem un program de spalare cu o capacitate de 8 kg de rufe, indicat este sa strangem rufe pana umplem masina de spalat. De multe ori punem si spalam 3-4 rufe la un program lung si dedicat unei incarcari maxime de 8-9 kg. Este ineficient din punct de vedere consum energie si apa, chiar daca noile masini de spalat rufe au sisteme de recunoastere a cantitatii de rufe si ajusteaza consumul de apa in functie de acesta.

Intotdeauna este indicat sa folosim programele ECO atunci cand acest lucru ne permite. Prin folosirea programelor ECO putem reduce atat consumul de energie electrica cat si consumul de apa.

Becuri LED

Folosirea becurilor de tip LED. Aceste becuri, pe langa faptul ca au o durata de viata de pana la 10 ori mai mare, consuma si mai putina energie electrica, pana la 75% mai putin curent fata de becurile clasice. Recomandarea becurilor de o putere mare acolo unde este nevoie, in locurile in care chiar ai nevoie de o lumina mai puternica. Optimizarea puterii luminii in incaperi va ajuta la o economie a energiei electrice cu pana la 20% din consum.

Incearca sa nu aprinzi becurile oricand ai intra intr-o incapere. Suntem obisnuiti sa aprindem becurile ori de cate ori intram in casa sau intr-o camera. Acest lucru se intampla de foarte multe ori si ziua. Nu este neaparat nevoie sa avem becurile aprinse in timpul zilei, sunt foarte putine situatiile in care ne ajuta lumina unui bec in timpul zilei, iar atunci chiar nu avem alta solutie.

O alta situatie este momentul in care ne uitam la TV cu lumina aprinsa. Acest comportament este unul total gresit din punct de vedere al consumului de energie si, chiar si pentru sanatatea ochilor.

Senzori de miscare

Folosirea senzorilor de miscare acolo unde se preteaza. Sunt multe spatii unde putem folosi senzorii de miscare pentru a ajuta la economia de energie electrica. Cel mai potrivit loc al folosirii acestora sunt scarile de bloc. Acestea permit aprinderea becurilor doar atunci cand este nevoie si sesizeaza miscare. Nu exista miscare, nu exista consum.

Etichete de consum

Ultimul, dar nu cel din urma, achizitia aparatelor electrice cu un consum redus de energie. Fiecare aparat are o eticheta unde este trecuta puterea acestuia si o clasa de consum. Daca iti achizitionezi aparatura noua si bugetul iti permite, alege aparatele din clasa de consum A+ pana la A+++. Aparatele din clasa A+++ sunt cu pana la 65% mai eficiente energetic, cele A++ cu pana la 45%, iar cele A+ cu pana la 25%. Chiar daca vei plati un pret mai mare la achizitie, consumul redus de energie electrica al acestora te va ajuta sa economisesti in timp.

Risipa alimentara reprezinta si ea un consum de energie. In momentul in care aruncam la cosul de gunoi mancare, nu aruncam doar alimentele, aruncam si toate resursele care au fost folosite pentru a ajunge la produsul final, mancarea. Acest lucru are impact atat asupra consumului propriu cat si a consumului global de energie, de la curentul folosit pentru depozitare pana la combustibilul folosit pentru transport.

Procentele aproximative din factura de energie electrica lunara, pentru fiecare consumator:

 • maşina de spălat – 10%
 • aparatul de aer condiţionat – 25%
 • boiler – 15%
 • maşina de spălat vase – 7%
 • frigiderul – 14%

S-a dovedit ca sunt si aparate electronice de mici dimensiuni ce au un consum foarte mare de energie electrica. Aceastea ar fi: placa de paruscatorul de par sau cuptorul cu microunde. Pe langa frigiderul sau masina de spalat, aceste mici aparate ridica foarte mult factura de energie electrica, mai ales ca sunt situatii in care se folosesc aproape zilnic.

Pretul pentru 1kwh a crescut dramatic in ultima perioada si este nevoie sa cautam solutii sa renuntam la consumatorii inutili. Trebuie sa putem jongla cu electrocasnicele pentru a consuma corect si fara a face risipa de energie.

Pentru ca pretul pentru energie electrica este intr-o continua crestere, este foarte important sa alegi furnizorul cu cel mai mic pret de energie electrica. Acest lucru il poti face in comparatorul ANRE si sa selectezi zona locului de consum.

Pe langa pretul pentru energia activa trebuie sa fii atent si la alte lucruri: citirea contorului la cate luni se face, posibilitatea trimiterii index online, creare cont de utilizator, samd. Toate aceste lucruri iti vor face relatia mai usoara cu furnizorul si nu te trezesti cu facturi exagerate care nu reflecta consumul tau real.

Intrebari frecvente

Pretul difera de la un furnizor la altul si de la un contract la altul. Pentru a vedea cat platesti pentru un kw trebuie sa verifici factura si vei vedea pretul facturat pentru energia activa. 

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pune la dispozitia noastra un comparator cu oferte ale furnizorilor de energie electrica si gaze naturale. In acest comparator poti vedea ofertele actuale in functie de zona locului de consum.

Plafonarea pretului de energie electrica impacteaza toti utilizatorii. Prin plafonare se stabilieste pretul maxim pe care il poate factura un operator de energie electrica indiferent de pretul kw din contractul semnat. Bineinteles, asta se intampla in anumite conditii impuse de ord. 119/2022. Astfel ca, sunt peste 50% din utilizatori care beneficiaza de aceasta plafonare.