Tot mai multi romani aleg sa devina prosumatori

În contextul scumpirilor la energia electrică din ultimii ani, numărul prosumatorilor este în creștere, ajungând la 40 000 în februarie 2023. Mai precis, conform datelor ANRE, la data de 01.01.2023 erau înregistrați 40.171 prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală.

ANRE estimează că anul acesta cifra prosumarorilor va depăși 100.000, iar autoritățile adoptă diverse măsuri ce vin în sprijinul cetățenilor interesați de producerea energiei electrice din surse regenerabile.

Creșterea numărului de prosumatori este o tendință pozitivă, deoarece aceasta nu numai că reduce costurile individuale ale consumatorilor, dar contribuie și la reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie și la diminuarea impactului asupra mediului înconjurător.

Ce trebuie să faci pentru a deveni prosumator

Prosumatorul sunt acel consumator care produce energie din surse regenerabile (cum ar fi panouri solare fotovoltaice sau turbine eoliene) și livrează surplusul de energie în rețeaua electrică, având o putere maximă instalată de 400 KW pe loc de consum.

Înainte de a opta pentru un anumit sistem (panouri solare termice, panouri fotovoltaice), analizează cu atenție consumul de energie din gospodărie, pentru a-ți da seama ce tip de instalație este potrivită pentru nevoile tale.

Pentru a maximiza investiția, alege cea mai potrivită sursă de energie regenerabilă în funcție de climatul și resursele locale. De exemplu, panourile solare sunt ideale în zone cu soare abundent, în timp ce turbina eoliană poate fi mai potrivită în zonele cu vânt constant.

Pentru o alegere și o instalare corectă și sigură a sistemului tău de generare de energie, cel mai bine este să consulți o companie specializată în energie regenerabilă. Aceștia îți vor oferi evaluări, planuri și informații esențiale pentru a-ți începe proiectul.

Care sunt avantajele prosumatorilor

Există o serie de avantaje semnificative pentru cei care decid să devină prosumatori, începând de la economii financiare până la protejarea mediului. Iată o listă mai detaliată a avantajelor prosumatorilor:

  • Producerea propriei energii regenerabile reduce nevoia de a cumpăra energie electrică din rețeaua publică. Aceasta se traduce prin economii semnificative la factura de energie pe termen lung. Dacă produci mai multă energie decât consumi și o livrezi în rețeaua electrică, poți primi plăți sau credite pentru surplusul de energie.
  • Odată ce ai instalat sistemul de generare de energie, devii mai puțin vulnerabil la fluctuațiile prețurilor de pe piața energiei, deoarece vei depinde mai puțin de achiziționarea de energie din surse externe.
  • Proprietățile cu sisteme de generare de energie regenerabilă pot câștiga valoare pe piața imobiliară datorită economiilor la facturile de energie și a angajamentului pentru mediu. Așadar, nu numai că vei avea cheltuieli mai mici cu energia electrică, dar vei crește și valoarea imobilului în care locuiești.
  • Nu în ultimul rând, prin alegerea energiei regenerabile și promovarea practicilor sustenabile, devii un model de urmat în comunitatea ta, influențând și inspirând alți oameni să ia măsuri similare.

Energia verde - viitorul sustenabil al sectorului energetic

Energia verde este un element esențial în tranziția globală către un sistem energetic durabil și prietenos cu mediul. Investițiile continue în dezvoltarea și adoptarea energiei verzi vor juca un rol semnificativ în crearea unui viitor mai curat și mai sigur pentru planetă.

Deși investiția inițială în infrastructura de energie verde poate fi mai mare, costurile de operare și întreținere sunt adesea mai mici decât cele ale surselor tradiționale de energie, ceea ce duce la economii pe termen lung.

În plus, producția locală de energie verde poate sprijini economiile locale prin crearea de locuri de muncă și prin creșterea veniturilor în comunități rurale sau izolate.

Dacă ai decis să devii și tu prosumatorSunProjekt te sprijină în vederea achiziționării și instalării centralei electrice fotovoltaice, precum și în vederea întocmirii și depunerii dosarului de Prosumator la Operatorul de Distribuție Energie Electrică din județ. Contactează-i și îți vor răspunde imediat la orice întrebare legată de instalațiile noastre de energie solară.